ŽILAVKA
Sinonimi: Žilavka mostarska, Žilavka blanche, bianca, weisse,
white.
Podrijetlo i rasprostranjenost: O podrijetlu imena ove sorte teško je dati točan odgovor, ali
pretpostavka o njenom imenu koje simbolizira fine žilice, koje se naziru u doba
pune zrelosti grožđa u bobici kroz njenu debelu, ali prozirnu kožicu, može se
uzeti kao logična, a dodatak hercegovačka kao da hoće reći nigdje tako
raskošna, nježna, blagotvorna i izdašna da nadoknadi brigu i trud vinogradara
kao u Hercegovini u kojoj je nastala, formirala karakteristike, prilagodila se
i poistovjetila sa sunčanim i kršnim ambijentom Hercegovine. Žilavka je
autohtona sorta Hercegovine, gdje je najviše i rasprostranjena. Uzgaja se
također na području podregije Dalmatinske zagore, nešto malo na Kosovu i u
Makedoniji, ali u pogledu kakvoće grožđa i vina ne daje izvrsne rezultate kao u
Hercegovini.
Botanički obilježja: Bujnost: Vrlo bujna sorta.
Vršci mladica: Blijedožute boje, debeli, runjavi, malo
zavinuti.
Rozgva: Jaka, crvenkastosmeđa, na koljencima više ljubičasta; članci srednje
duljine.List: Okruglast, srednje
veličine do velik, obično trodijelan, često nesimetričan. Postrani gornji
sinusi malo su urezani ili do polovine plojke, obično preklopljenih rubova, na
zaobljenom dnu ponekad sa zubom; postrani donji sinusi manjkaju ili su samo
naznačeni; sinus peteljke uzak je ili posve zatvoren; lice jasno zeleno;
naličje i rebra paučinasta s čupercima, često čekinjasta; plojka neravna,
valovita, meka ali jaka; rebra istaknuta žućkastozelena. Zupci su široki,
kratki uglasti, glavni zub zaokrenut; peteljka lista duga kao glavno rebro,
jaka, crvenkasta.
Cvijet: Morfološki i
funkcionalno dvospolan.
Bobice: Dosta velike, jednake, zelenkastožute do
žutozelenkaste (ovisno o tipu tla i ekspoziciji), malo oprašene, sa smeđim
točkama i mrljama; okrugle. Kožica je debela, otporna; meso sočno; sok sladak,
ugodna okusa.
Grozd: Srednje velik, razmjerno kratak, dosta
zbijen, stožast, s kratkim ograncima; peteljka grozda je kratka, zelena,
drvenasta.
Agrobiološka svojstva:
Dozrijeva u trećem razdoblju –
kasna sorta.
Oplodnja: Normalna i redovita.
Težina grozda: 150 – 200 grama.
Koeficijent rodnosti: 1,2 – 1,5.
Rodnost: Redovite je i obilne rodnosti 80 dt/ha - 120 dt/ha,
a ovisno o opterećenju, na plodnijim tlima može dati urod i do 140 dt/ha, ali
nešto niže kakvoće.
Rezidba: Najčešći uzgojni oblik u Hercegovini je dvokraki
kordonac, sa po tri reznika na svakom kraku. U starijim nasadima čest je i
račvasti uzgojni oblik. Dobro podnosi mješovitu i dugu rezidbu.
Izbor tla i položaja:Žilavka
ima dobru osobinu, za razliku od drugih sorata, što nije izbirljiva u pogledu
tipa tla, pa dobro podnosi mršavija tla i krševite terene, gdje istina daje
nešto slabiji prirod, ali zato daje grožđe iznadprosječne kakvoće. Vrlo dobro
je otporna prema suši, pa je idealna za uzgoj na plitkim i krševitim tlima.
Nešto slabije rezultate daje na niskim i vlažnijim terenima sa dubljim tlima
gdje je nešto veći prirod, ali u pogledu kakvoće zaostaje u odnosu na krševite
i suhlje terene.
Otpornost prema niskim temperaturama: Srednje otporna
prema kasnim proljetnim mrazovima i niskim temperaturama.
Otpornost prema bolestima: Slabije je otporna na
pepelnicu, osrednje na peronosporu i na
sivu plijesan.
Srodnost sa američkim podlogama: Od podloga na kojima
je cijepljena Žilavka na području Hercegovine, najraširenija je Vitis
berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB, koja je zastupljena nešto više od 90 %.
Dosta dobro podnosi vapno i do 60 % ukupnog, a 20 % fiziološki aktivnog, a u
Hercegovini je najviše terena s vapnenim tlima. Manje količine Žilavke
cijepljene su na podlogu Rupestris du Lot, koja vrlo dobro podnosi sušu i
skeletna tla, a vrlo dobro je kompatibilna sa Žilavkom. Dobro se ukorjenjuje, a
korijen ide dosta duboko, pa je najraširenija na skeletnim tlima. Osim toga
nešto Žilavke je cijepljeno na podlozi Vitis riparia x Vitis rupestris
Schwarzmann, te Vitis berlandieri x Vitis rupestris 1103 Paulsen, na čijoj
podlozi dozrijeva znatno ranije.
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Meso Žilavke je vrlo sočno. Mošt sadrži 20 - 24 %
šećera i 5 - 8 g/L ukupnih kiselina.
Vrhunsko vino Žilavka proizvodi se od istoimene
sorte, često s dodatkom do 15 %
autohtonih, pratećih sorata Krkošije i Bene. Proizvodi se od grožđa s
ograničenih položaja Mostarskog vinogorja. To vino svatko ponaosob doživljava
na svoj način. Ono privlači pilce svojom posebnošću i osebujnošću, specifičnim
mirisom, zaobljenošću, snagom karakterističnom za južna vina. Žilavka nosi
pečat Hercegovine. Vino Žilavka odlikuje se zlatno žutom bojom s odbljeskom na
zeleno. Vino je ugodnog i čistog vinskog mirisa u kojemu se posebno izdvaja
karakteristična aroma sorte, skladan odnos alkohola i kiselina. Količina
alkohola je od 12 - 14 vol. %, a ukupna
kiselost je u rasponu od 5 - 7 g/L. Ukupna kiselost zna varirati, a ovisi o
urodu, tehnološkoj zrelosti, te o klimatskim uvjetima. Vino je puno, bogato
ekstraktom 20 - 27 g/L, uglavnom suho s 0.5 - 2 g/L reducirajućeg šećera. Zbog
pomanjkanja ukupne kiselosti u pojedinim godinama treba posebno voditi brigu o
rokovima berbe, pažljivoj fermentaciji i njezi mladog vina. Osobito treba biti
oprezan s prvim pretokom, s nivoom SO2 u vinu, da ne bi nastupila malolaktična
fermentacija, ukoliko se radi o niskoj ukupnoj kiselosti mošta ili mladog vina."
...
A ta Žilavka višestruko plaća pažnju koju joj čovek ukazuje. I to brzo i moćno,
tako da uskoro ne primećuješ ništa ni u sebi ni oko sebe do njene zlatne i
zelene vidike, sa slutnjom plavog i velikog južnog neba u daljini i povorkom
obećanja od kojih se blažen osmejak javlja na licu. Dragoceno vino tvrdog,
suvog a blagoslovenog kraja, posle svih tupih i zlogukih pića kojima ovdje
napajaju stranca. Kao da čovek pije smeh i pesmu, i posle treće čaše samo
smehom i pesmom pozdravlja svet oko sebe.."..