VRANAC
Sinonimi: Vranac crni, Vranac prhljavac, Vranac crnogorski, Vranac
krstač, crmnička loza, crmnički Vranac.
Podrijetlo i rasprostranjenost: Nepoznato podrijetlo, smatra se autohtonom
sortom Crne gore, gdje je najviše rasprostranjena, ali na području Hercegovine
je prisutna od najstarijih vremena. Uzgaja se još u Makedoniji, Hrvatskoj.
Botanički obilježja:
Bujnost: trs vrlo bujan.
Vršci mladica: Blijedo
žućkastozelene boje, rubovi ružičastozeleni, uspravni, vunasti.
Rozgva: Debela, okrugla, glatka,
kratki članci, sivosmeđe boje.
List: Srednji i velik,
peterodijelan, oštro nazubljen. Lice golo, tamnozeleno, sjajno. Naličje dlakavo
s rijetkim paučinastim dlačicama; rebra zelena, na naličju dlakava. Sinus
peteljke u obliku slova „V". Peteljka lista duga, gola, zelena, djelomice
crvena.
Cvijet: Morfološki i funkcionalno
dvospolan.
Bobice: Velike i srednje velike,
okrugle i modre, bogate bojom. Kožica tanka ili srednje debela, glatka bez
točkica, bogata bojom.
Grozd:Srednje velik, piramidalan
i zbijen.
Agrobiološka svojstva:
Dozrijeva koncem drugog i
početkom trećeg razdoblja.
Oplodnja: Normalna i redovita.
Težina grozda: varira od 150 - 350 grama.
Koeficijent rodnosti: 1,3.
Rodnost: Pri redovitoj oplodnji
je rodnost vrlo dobra.
Rezidba: Pri kratkoj rezidbi daje
dobar rod, a podnosi i dugu rezidbu.
Izbor tla i položaja: Ne trpi niske i vlažne položaje,
odgovaraju mu srednje vapnena tla, južna ekspozicija terena, jugozapadna i
jugoistočna.
Otpornost prema bolestima:
Srednje otporan prema peronospori, dobro otporan prema pepelnici i sivoj
plijesni.
Otpornost prema niskim
temperaturama: Srednje otporan, pupovi izmrzavaju na - 18 ºC.
Afinitet prema podlogama: Dobar
afinitet prema podlogama Vitis riparia x Vitis rupestris Schwarzmann, Vitis
riparia x Vitis rupestris 3309 Couderc, Vitis berlandieri x Vitis riparia
Teleki 8 B, Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Isključivo vinska sorta,
koncentracija šećera varira 19 - 24 %, i 5,5 - 7,0 g/L ukupnih kiselina.
Sadržaj alkohola u vinu je od 12 - 14 % vol., uz 4,5 - 6 g/L ukupnih kiselina.
Daje dobra kvalitetna vina, a s probranih položaja i uz stručnu vinifikaciju i
vrhunska, jako ekstraktna vina.
Vina su vrlo ugodna, pitka, intenzivno obojena
i harmonična.