Vranac

VRANAC

Sinonimi: Vranac crni, Vranac prhljavac, Vranac crnogorski, Vranac krstač, crmnička loza, crmnički Vranac.
Podrijetlo i rasprostranjenost: Nepoznato podrijetlo, smatra se autohtonom sortom Crne gore, gdje je najviše rasprostranjena, ali na području Hercegovine je prisutna od najstarijih vremena. Uzgaja se još u Makedoniji, Hrvatskoj.
Botanički obilježja:
Bujnost: trs vrlo bujan.
Vršci mladica: Blijedo žućkastozelene boje, rubovi ružičastozeleni, uspravni, vunasti.
Rozgva: Debela, okrugla, glatka, kratki članci, sivosmeđe boje.
List: Srednji i velik, peterodijelan, oštro nazubljen. Lice golo, tamnozeleno, sjajno. Naličje dlakavo s rijetkim paučinastim dlačicama; rebra zelena, na naličju dlakava. Sinus peteljke u obliku slova „V". Peteljka lista duga, gola, zelena, djelomice crvena.
Cvijet: Morfološki i funkcionalno dvospolan.
Bobice: Velike i srednje velike, okrugle i modre, bogate bojom. Kožica tanka ili srednje debela, glatka bez točkica, bogata bojom.
Grozd:Srednje velik, piramidalan i zbijen.
Agrobiološka svojstva:
Dozrijeva  koncem drugog i početkom trećeg razdoblja.
Oplodnja: Normalna i redovita.
Težina grozda: varira od 150 - 350 grama.
Koeficijent rodnosti: 1,3.
Rodnost: Pri redovitoj oplodnji je rodnost vrlo dobra.
Rezidba: Pri kratkoj rezidbi daje dobar rod, a podnosi i dugu rezidbu.
Izbor tla i položaja: Ne trpi niske i vlažne položaje, odgovaraju mu srednje vapnena tla, južna ekspozicija terena, jugozapadna i jugoistočna.
Otpornost prema bolestima: Srednje otporan prema peronospori, dobro otporan prema pepelnici i sivoj plijesni.
Otpornost prema niskim temperaturama: Srednje otporan, pupovi izmrzavaju na - 18 ºC.
Afinitet prema podlogama: Dobar afinitet prema podlogama Vitis riparia x Vitis rupestris Schwarzmann, Vitis riparia x Vitis rupestris 3309 Couderc, Vitis berlandieri x Vitis riparia Teleki 8 B, Vitis berlandieri  x  Vitis riparia Kober 5 BB
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Isključivo vinska sorta, koncentracija šećera varira 19 - 24 %, i 5,5 - 7,0 g/L ukupnih kiselina. Sadržaj alkohola u vinu je od 12 - 14 % vol., uz 4,5 - 6 g/L ukupnih kiselina.
Daje dobra kvalitetna vina, a s probranih položaja i uz stručnu vinifikaciju i vrhunska, jako ekstraktna vina.
Vina su vrlo ugodna, pitka, intenzivno obojena i harmonična.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više