Chardonay

CHARDONNAY

Sinonimi: Chardenet, Chaudenet, Pinot blanc á cramant, Arnaison blanc, Máconnais, Aubain, Weiss Klewner, Pinot chardonnay, Pinot Giallo.
Podrijetlo i rasprostranjenost: Francuskog je podrijetla, i tamo je najviše rasprostranjen, a uzgaja se u svim vinorodnim zemljama umjerene oi sjeverne klime.
Botanički obilježja:
Bujnost: Srednje bujna sorta.
Vršci mladica: Pahuljasti, bjelkasti.
Rozgva: Srednje duga, srednje dugi ili kratki članci, kora blijedo crvenosmeđa, ljubičasto oprašena, na koljencima nešto tamnija, često sa rđastim mrljama.
List: Srednje velik, okrugao, trodijelan do peterodijelan, ponekad cio. Sinus peteljke u obliku slova „U"; postrani sinusi nejednaki ili manjkaju. Lice je golo, a naličje s rijetkim pahuljastim dlačicama. Površina plojke je neravna, hrapava ili mjehurasta. Zupci su nejednaki, mali, tupi, a na kraju glavnih rebara nešto dulji i oštriji; lice svježezeleno, zagasito, u jesen požuti; naličje je blijeđe. Peteljka lista je kratka, debela, glatka, obojena crvenkasto. 
Cvijet: Morfološki i funkcionalno dvospolan.
Bobice: Velike do malene, okruglaste ili malo duguljaste, žućkastobijele; kožica dosta tanka, oprašena, prozirna; meso sočno; sok sladak, ugodna okusa.
Grozd: Velik do malen, valjkast, kratak, jednostavan.  
Agrobiološka svojstva: Dozrijeva u drugom razdoblju.
Oplodnja: Redovita i normalna.
Rodnost: Dosta mala zbog sitnih grozdova.
Rezidba: Prikladna sorta za različite sustave uzgoja. Reže se obično na dugo rodno drvo.
Izbor tla i položaja: Nije izbirljiva sorta prema tlu. U uvjetima sjevernije klime odgovaraju joj plodna i duboka tla na nižim položajima, a u južnim krajevima manje bogata tla na višim nadmorskim visinama.
Otpornost prema niskim temperaturama: Srednje otporna prema kasnim proljetnim mrazovima i niskim temperaturama.
Otpornost prema bolestima: Slabije otporna sorta na peronosporu, srednje otporna na pepelnicu, a za kišnih jeseni grožđe vrlo brzo trune..
Srodnost sa američkim podlogama: Vrlo dobra, osobito sa križancima Berlandieri-Riparia, a na Rupestris podlozi, na plodnijim tlima i nižim terenima je prebujna.
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Sadržaj šećera u moštu je  20 - 24 % i 6 - 8 g/L ukupnih kiselina.
Daje visokokvalitetna vina, finog sortnog mirisa i okusa, visokog sadržaja alkohola i osrednjom koncentracijom kiselina. 
U pokrajini Champagna u Francuskoj koristi se u proizvodnji šampanjca.
U zemljama Novog svijeta je glavna sorta bijelog grožđa od koje se proizvode prvoklasna vina, bogatog mirisa i okusa.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više