CHARDONNAY
Sinonimi: Chardenet, Chaudenet, Pinot blanc á cramant, Arnaison
blanc, Máconnais, Aubain, Weiss Klewner, Pinot chardonnay, Pinot Giallo.
Podrijetlo i rasprostranjenost: Francuskog je podrijetla, i tamo je najviše
rasprostranjen, a uzgaja se u svim vinorodnim zemljama umjerene oi sjeverne
klime.
Botanički obilježja:
Bujnost: Srednje bujna sorta.
Vršci mladica: Pahuljasti, bjelkasti.
Rozgva: Srednje duga, srednje dugi ili kratki članci, kora blijedo crvenosmeđa,
ljubičasto oprašena, na koljencima nešto tamnija, često sa rđastim mrljama.
List: Srednje velik, okrugao,
trodijelan do peterodijelan, ponekad cio. Sinus peteljke u obliku slova „U";
postrani sinusi nejednaki ili manjkaju. Lice je golo, a naličje s rijetkim
pahuljastim dlačicama. Površina plojke je neravna, hrapava ili mjehurasta.
Zupci su nejednaki, mali, tupi, a na kraju glavnih rebara nešto dulji i
oštriji; lice svježezeleno, zagasito, u jesen požuti; naličje je blijeđe.
Peteljka lista je kratka, debela, glatka, obojena crvenkasto.
Cvijet: Morfološki i
funkcionalno dvospolan.
Bobice:
Velike do malene, okruglaste ili malo
duguljaste, žućkastobijele; kožica dosta tanka, oprašena, prozirna; meso sočno;
sok sladak, ugodna okusa.
Grozd: Velik do malen, valjkast, kratak,
jednostavan.
Agrobiološka svojstva: Dozrijeva u drugom razdoblju.
Oplodnja: Redovita i normalna.
Rodnost: Dosta mala zbog sitnih grozdova.
Rezidba: Prikladna sorta za različite sustave uzgoja. Reže se
obično na dugo rodno drvo.
Izbor tla i položaja: Nije
izbirljiva sorta prema tlu. U uvjetima sjevernije klime odgovaraju joj plodna i
duboka tla na nižim položajima, a u južnim krajevima manje bogata tla na višim
nadmorskim visinama.
Otpornost prema niskim temperaturama: Srednje otporna
prema kasnim proljetnim mrazovima i niskim temperaturama.
Otpornost prema bolestima: Slabije otporna sorta na
peronosporu, srednje otporna na pepelnicu, a za kišnih jeseni grožđe vrlo brzo
trune..
Srodnost sa američkim
podlogama: Vrlo dobra, osobito sa križancima Berlandieri-Riparia, a na
Rupestris podlozi, na plodnijim tlima i nižim terenima je prebujna.
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Sadržaj šećera u moštu je 20 - 24 % i 6 - 8 g/L ukupnih kiselina.
Daje
visokokvalitetna vina, finog sortnog mirisa i okusa, visokog sadržaja alkohola
i osrednjom koncentracijom kiselina.
U
pokrajini Champagna u Francuskoj koristi se u proizvodnji šampanjca.
U zemljama
Novog svijeta je glavna sorta bijelog grožđa od koje se proizvode prvoklasna
vina, bogatog mirisa i okusa.