Cabernet sauvignon

CABERNET SAUVIGNON 

Sinonimi:
Cabernet Sauvignon noir, Petit Cabernet, Vidure Sauvignon,  Cabernet  Sauvignon nero, blauer, black
Podrijetlo i rasprostranjenost: Potječe iz Francuske (Bordeaux), a osim u Francuskoj rasprostranjen je u svim vinorodnim zemljama.
Botanički obilježja:
Bujnost: Srednje bujna sorta.
Vršci mladica: Jako runjavi, rubovi listića ružičasto obojeni.
Rozgva: Srednje debljine, tvrda, srednje dugih članaka, kestenjaste boje, usko prugasta.
List: Okruglast, srednje veličine, peterodijelan do sedmerodijelan. Postrani sinusi su duboko urezani, sa karakterističnim trokutnim ili okruglim otvorom, preklopljenih rubova, ponekad sa zubom na dnu ureza. Postrani donji sinusi su srednje duboki, okruglog otvora, nekad trokutnog, preklopljenih rubova. Sinus peteljke je s okruglastim otvorom, preklopljenih rubova plojke. Lice je tamnozeleno; naličje rijetko paučinasto; plojka je valovita, naborana, dosta debela; rebra svijetlozelena, prema sastavu slabo crvenkasta; glavni zupci su   široki, tupi, često uglasti, produljeni, šiljasti; sporedni zupci su široki, tupi, obli; peteljka lista je kraća od glavnog rebra, malo crvenkasta.
Cvijet: Morfološki i funkcionalno dvospolan.
Bobice: Male i srednje veličine, okrugle, crnomodre, jako oprašene. Kožica je jako otporna, čvrsto se drži čaške. Meso je sočno; sok sladak, specifična okusa.
Grozd: Dosta malen, stožast, malo granat, na vršku malo zakrenut. Peteljka je zelena, srednje dugačka i srednje debela.
Agrobiološka svojstva:Dozrijeva u trećem razdoblju-kasna sorta.
Oplodnja: Normalna i redovita
Težina grozda: varira od 50 - 90 grama.
Koeficijent rodnosti: 1,1.
Rodnost: Slabo rodna sorta.
Rezidba: Pri kratkoj rezidbi daje slab rod, jer su u pravilu donji pupovi nerodni, rentabilnija je duga rezidba.
Izbor tla i položaja:Prema tlu nije izbirljiv, odgovaraju mu viši brežuljkasti položaji koji nisu izvrgnuti smrzavicama. Podnosi dobro sušu i kišna jesenja razdoblja.
Otpornost prema bolestima: Slabije otporan prema pepelnici, a dobro otporan na peronosporu i sivu plijesan.
Otpornost prema niskim temperaturama: vrlo dobra.
Afinitet prema podlogama: Dobar.
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Sadržaj šećera u moštu varira 20 - 24 %, i 5 - 7 g/L ukupnih kiselina. Sadržaj alkohola u vinu je od 12 % vol. - 14 % vol., uz 4,5 - 6 g/L ukupnih kiselina. Daje visokokvalitetna vina, granatne boje, specifična mirisa i okusa, dobro se čuvaju i izgrađuju; dosta su jaka, malo trpka s razmjerno niskom kiselošću.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više